Škola za asistenta njegovatelja

Postanite asistent njegovatelj

Baš jučer ste pomogli svojoj susjedi da odnese svoje teške torbe za kupovinu na treći kat. Ne možete si pomoći: kad god je ljudima potrebna pomoć, želite odmah intervenirati. Opisujete li sebe kao osobu koja vam je od velike pomoći i želite li raditi u društvenom području? S obrazovanjem za asistenta njegovatelja pravite pravi izbor, jer ovdje morate svakodnevno imati posla s ljudima koji trebaju vašu pomoć. Više ne mogu sami rješavati najjednostavnije stvari u svakodnevnom životu i ovise o njegovateljima. Ako želite biti dio toga, počnite učiti za asistenta za zdravlje i njegu.

ŠTA ĆETE RADITI

Bilo u zdravstvenoj njezi i njezi, u njezi starijih osoba ili u obiteljskoj skrbi, kao pomoćnik u zdravstvu i njezi možete raditi u svim ovim područjima. Vaš glavni zadatak  u domovima za starije i nemoćne osobe je osnovna njega. Ali takozvana radna terapija također će biti vaše područje. Dakle, pokušavate pomoći ljudima ne samo nudeći im podršku u brizi za njih ili u suočavanju sa svakodnevnim stvarima, već i time što ste tu za njih. Igranje društvenih igara, šetnja ili samo ugodno čavrljanje – lijep stav prema životu, posebno za mnoge starije ljude.

Cilj obrazovnog programa

Osim općih ciljeva, znanja, vještina i stavova za lični razvoj i daljnje učenje, obrazovni program učenicima – polaznicima omogućuje sticanje kako praktičnih, tako i teoretskih znanja i vještina za obavljanje poslova asistenta njegovatelja. Polaznici će:

  • steći znanja i vještine za obavljanje poslova i radnih zadataka za zvanje asistent njegovatelja,
  • steći znanja i vještine u njegovanju posebnih karakterističnih grupa bolesnika, te znanja i vještine iz pružanja prve pomoći,
  • steći sposobnost pružanja bazične njege i pomoći, nadzora i praćenja te uočavanja promjena kod korisnika usluga,
  • steći vještine uspješnog komuniciranja sa bolesnicima, te uspješno vladati stresom i emocijama,
  • steći znanja i vještine za pomoć u provođenju svakodnevnih životnih aktivnosti (higijena, odijevanje, hranjenje, kretanje i sl.)
  • razviti pozitivan odnos i ponašanje prema vulnerabilnoj populaciji.

Oblik izvođenja programa

Program osposobljavanja realizovat će se redovnom ili konsultativnom nastavom u vidu teorije i prakse. Rad polaznika na praktičnoj nastavi nadzirat će mentor, viša medicinska sestra sa položenim stručnim ispitom i najmanje tri godine radnog staža u zdravstvenoj ustanovi. Praktična nastava će se realizirati u zdravstvenim ustanovama u zavisnosti od sadržaja predmetnog područja (domovima zdravlja, poliklinikama, staračkim domovima)

viber_slika_2022-09-13_11-12-50-663-1

Uvjeti za upis

  • završena najmanje osnovna škola
  • navršenih 18 godina života
  • liječničko uvjerenje

Ostale informacije

Nudimo Vam program sufinanciranja, za tržište rada u BiH i Austrije. Broj učenika za sunansiranje ograničen.
Program obrazovanja odraslih se izvodi na osnovu Rješenja o ispunjavanju uvjeta za izvodenje programa obrazovanja odraslih broj 10-38-4156- UP-1/19.

Trajanje programa, kao i uvjeti završavanja istog su utvrđeni Zakonom o obrazovanju odraslih.

Nastava se izvodi u večernjim satima, a nastavna literatura (knjige i skripte) je osigurana. Upisom u školu za asistenta njegovatelja besplatno dobijate kurs njemačkog jezika. Nakon položene završne provjere polazniku se izdaje Uvjerenje o osposobljenosti na bosanskom i njemačkom jeziku koje je priznato u svim zemljama EU.

SVE ŠTO JE POTREBNO JE DA POPUNITE PRIJAVU NA SLJEDEĆEM LINKU: